VISIT ROMANIA

luni, 20 octombrie 2014

Eficacitatea sporita a prosoapelor de hartie in detrimentul celor textile, amanuntul care ar putea zdruncina temeliile industriei uscatoarelor de maini

Acest articol reliefeaza diferentele considerabile dintre efectele cauzate de folosirea produselor de unica folosinta si a celor utilizabile pe termen indelungat si, deopotriva, aflandu-se in aceeasi sfera de impact, uscatoarele de maini. Desi poate parea a nu fi un subiect atractiv pentru auditoriu, el ascunde numeroase intrepatrunderi de idei si informatii benefice sanatatii noastre. Articolul dezbate o tema destul de delicata, pana la urma, fiindca, de ce sa nu recunoastem, adesea marile probleme au decurs din lucruri aparent minore care la origine pareau insignifiante pentru ceea ce aveau sa genereze. Asemenea unei remarci devenite celebre peste ani, "un pas mic pentru mine, dar un pas mare pentru omenire", poate nu reprodusa ad-literam, insa cu o insemnatate evidenta. Aici nu imprima acelasi sens ca cel stabilit initial, ci demonstreaza realitatea situatiilor de zi cu zi.

Revenind la subiectul pe care am dorit a-l aborda motivand prin rolul sau, in unele cazuri decisiv, v-as putea spune ca uscatoarele de maini intalnite pana acum in diverse locuri nu sunt chiar ceea ce ne-am fi asteptat. Le observam in toate toaletele publice si grupurile sanitare din mall-uri, scoli, licee, supermarket-uri, unitati hoteliere s.a. Le cunoastem utilitatea , in mod cert, dar nu ne-am gandit niciodata ca acestea ar putea avea vreun rol negativ manifestat asupra sanatatii noastre. In fapt, nici nu am fi avut cum, pentru ca, probabil, este ultimul lucru care ar putea pribegi printre gandurile noastre in acel moment. Conform celor de la PaperPlus, care au propus spre analizare acest subiect, cercetatorii afirma ca uscatoarele de maini, fie ele dotate cu sistem de uscare cu aer rece, fie cu sistem cu aer cald, favorizeaza raspandirea si translocarea germenilor patogeni care, in cazuri extreme, pot dezvolta bacterii ce constituie cauza principala a imbolnavirii de Salmonella si E. Coli. Ei bine, in speta, intervin o serie de factori la care ne putem referi atunci cand vorbim de riscul la care ne putem supune folosind un astfel de aparat. Poate parea fictiv, insa domeniului sanitar i se acorda o mai mica importanta in ziua de azi prin toate actiunile noastre ce se rasfrang direct sau indirect tot asupra persoanei care ne reprezinta. O data ar fi temperatura aerului emanat de uscator. S-a demonstrat ca cele cu aer rece cresc suprafata de actiune a microbilor si numarul lor cu 15 %, in timp ce aerul cald amplifica aceasta constatare, ridicand procentul la 254%. Pe de alta parte, ar fi timpul de expunere indelungata. Pentru a realiza o uscare completa a mainilor, este necesara petrecerea a 45 de secunde in bataia aparatului cu pricina, nemailuand in considerare faptul ca nimeni nu are vreme sa staruiasca mai mult de 15-20 de secunde in fata acestora. Si aici intervine solutia optima din toate punctele de vedere pentru rezolvarea acestei situatii, si anume, prosoapele de hartie sau, pana la urma, orice produs de igiena si curatenie de unica folosinta.

Beneficiile celor specificate anterior sunt multiple. In primul rand, reducerea timpului in care agentii patogeni si-ar putea realiza transferul si duce la bun sfarsit multiplicarea. Astfel, in doar 10 secunde puteti absorbi apa, mediu de dezvoltare a microbilor, in proportie de 96% si in doar 15 secunde, in proportie de 99%, ceea ce inseamna ca timpul petrecut in fata unui uscator de maini il puteti petrece cu un servetel in mana, care se dovedeste mult mai eficient si in privinta procentelor de eliminare a microbilor, si in niciun caz de renastere. Pe langa acest aspect, un servetel il puteti lua cu dumneavoastra si dupa ce ati parasit incinta toaletei respective, fara a mai irosi spatiu vital postati in fata unui aparat pe care, in mod evident, nu il puteti lua pe drum. Nu produc nici zgomot, deci sunt discrete din aceasta perspectiva, un instrument care, cu siguranta, i-ar surade unei doamne, mai ales in situatiile de stres.

In alta ordine de idei, pentru a acoperi o cupa cat mai larga de duete cauza-efect, as dori sa ma refer si la necesitatea folosirii unor hartii igienice si a unor prosoape pliate, bineinteles, provenite de la producatori de marca de hartie , in detrimentul celor textile, imbacsite si imbibate in elixirul binefacator al germenilor. Pentru ca, pana la urma, inclin sa cred ca nimeni nu dispune de un uscator de maini in baia proprie, consumator de spatiu si uzurpator al linistii si ordinii publice (!) Prosoapele textile retin agentii patogeni si le ofera un mediu umed prielnic dezvoltarii lor armonioase. In schimb, cele de unica folosinta absorb aproape perfect orice urma de microbi, care sunt, mai apoi, indepartate, aruncate, nemaiconstituind niciun pericol.

Considerand cele prezentate si demonstrate mai sus, putem spune ca igiena mainilor este una de factura magistrala. De-a lungul timpului, prea putini au acordat atentia cuvenita acestui produs al pastrarii curateniei. Insa ceea ce nu realizam, de fapt, este ca aceste lucruri minore pot degenera, si au existat cazuri revoltatoare si stupide, in esenta, tocmai pricina unor amanunte de acest gen. De aici decurgand, practic, toate bolile contactate prin intermediul acestui mijloc. Hepatita A, febra puerpuerala, meningita, Salmonella s.a.
In concluzie, fiti cu bagare de seama!



P.S. Articol publicat in cadrul competitiei SuperBlog 2014!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu