VISIT ROMANIA

duminică, 7 aprilie 2013

Viitorul României

Trecutul României este uluitor. Poate că noi, noua generaţie, ne gândim acum că nu am fi putut trăi în acele vremuri: fără calculator, fără televizor, bineînţeles exceptând două ore pe zi, în care pe ecran îţi apăreau în special buletine de ştiri. Dar, aveam cu ce ne mândrii. Prezentul este compromiţător pentru noi, pentru această ţară. Însă, viitorul cum va fi? Poate că rândurile de mai jos vor răspunde la această întrebare…

Cândva ne-am fi putut compara cu China, iar aici mă refer la domeniul construcţiilor. Ţara se dezvolta şi eram cunoscuţi şi dincolo de graniţele ei, însă toate acestea se datorau muncitorilor. Dar ce putem spune acum? Când vedem un şantier şi vedem şi plăcuţa care poate părea oarecum ironică -  “santier in lucru” – , ne asteptăm să vedem vreun muncitor. Dar sunt cam scumpi la vedere, iar pe cei care îi vezi se tolănesc la umbră sau îşi mai iau o pauză, imediat ce au terminat-o pe cealaltă. Dar,  poate că nu sunt motivaţi!
Înainte de revoluţie se plătea bine, de fapt, se plătea bine e chiar mult spus. Se plătea în limita decenţei, ori acum unui om, fie el din domeniul construcţiilor sau din orice alt domeniu, i se dă un salariu a cărui sumă este, uneori, cu mult sub câştigurile unui cerşetor. Iar efectul acestor venituri mici, se resimte în dezvoltarea acestei ţări, fiindcă nu putem spune că suntem nici măcar la nivelul la care eram înainte de Revoluţie, dacă este să luăm prin comparaţie cu alte state membre UE. Cum vă explicaţi că după Revoluţia din 1989, Palatul Parlamentului, care după estimări urma să depăşească Pentagonul ca mărime şi să ajungă pe locul I în lume, nu s-a extins îndeajuns, încât, ocupă acelaşi loc II ca şi acum mulţi ani? Cum vă explicaţi că în 22 de ani s-au construit două staţii de metrou, în timp ce în 13 ani, respectiv din 1976 până în 1989 au fost construite patru MAGISTRALE de metrou, nu staţii, adică 49 de staţii de metrou? Ori muncitorii au fost lipsiţi de vlagă şi nemotivaţi de salariile din aceste vremuri, ori conducerea a fost lipsită de idei şi iniţiativă.
Să fie oare noua generaţie şomeră? Fiindcă, după rezultatele de la examenul de bacalaureat din acest an, nu mă pot gândi la altceva. Oare sesiunea din toamnă va avea un final fericit? Eu nu cred că vor fi în stare într-o vacanţă de vară să-şi rezolve lipsurile. Oare nu le pasă de viitorul lor, de viitorul acestei ţări? Şi cu siguranţă mai există un motiv, iar acela este că mulţi nici măcar nu mai au curajul sau ambiţia de a se prezenta la a doua sesiune a examenului de bacalaureat şi se grăbesc să-şi depună dosarul de şomaj. Poate am pretenţii prea mari. Bineînţeles, că de vină sunt şi profesorii. Oare, să aibă vreo legătură cu examenul de titularizare a profesorilor, care obţin rezultate foarte proaste şi unii mai şi copiază?!
Dar nu numai numărul elevilor care au promovat la examenul de bacalaureat se micşorează ci şi numărul medicilor care mai rămân în România. Şi ei pleacă din acelaşi motiv: LIPSA BANILOR! Mulţi medici foarte buni de la noi din ţară merg în străinătate şi îşi arată talentul şi priceperea acolo. Tocmai de aceea mulţi români se duc în străinătate ca să se trateze. Sănătatea noastră este în pericol! Nu numai că în câţiva ani nu va mai avea cine să ne trateze, dar nici nu vor mai avea cu ce, dacă ţara nu se va redresa. Institutul Cantacuzino, cel mai mare producător de vaccinuri şi seruri din România, este în prag de faliment. Atât din cauza lipsei fondurilor dar şi a personalului. Însă poate că acesta îşi va reveni, cel puţin din punct de vedere financiar, mulţumită unor oameni de la ziare, precum “România Mare”, sau televiziuni, precum Antena 3, care au dat un semnal de alarmă  asupra omenirii sau au înaintat campanii de strângeri de fonduri.
Pe zi ce trece se defrişează ilegal din ce în ce mai multe păduri din România. Astfel au loc alunecări de teren şi multe alte calamităţi.
Viitorul României depinde de ce se întâmplă în prezent şi de noi. Cum vedem acum România, s-ar putea să o vedem şi în viitor, asta dacă nu schimbăm ceva în comportamentul nostru, în felul nostru de a fi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu