VISIT ROMANIA

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Internetul ca spatiu definit in timp. Epoca instrumentelor rudimentare de calcul si epoca tehnologiei

Internetul cam greu mai poate fi perceput drept un element de noutate. Tehnologia moderna a prins radacini adanci si a ajuns sa aiba o rasfrangere mare asupra emisferei cibernetice, care isi insuseste tot mai multi adepti ai curentului pixelilor. Tot mai multi imigranti se stabilesc de drept comun in acest cadru spatio-temporal, fascinati de usurinta traiului zilnic. Este mult mai simplu sa cauti o informatie pe motoarele de cautare ce constituie o poarta bine definita cu deschidere catre internet, in detrimentul unor file stafidii consumatoare de tus si paduri, care s-au autodenumit intr-o analiza mai riguroasa, ziar. De asemenea, ce rost si risipa de timp pretios nefericitul drum la o librarie, din moment ce a aparut spre nedumerirea temporar vizibila a intregii masse de oameni, internetul, iar traficul intens de anunturi ne scuteste chiar si macar de o simpla cautare a cartii respective. Nu ai posibilitatea de a vizita o alta tara si a consemna pe harta vietii un nou pas catre recunoasterea propriilor descoperiri? Tot internetul iti pune la dispozitie imagini si filmulete reprezentative ale asezarilor cu pricina, ori diverse cai de acces la adevarate proiectii virtuale ale tarilor in cauza. Internetul este raspunsul tardiv, ar spune unii, al problemelor nostre: lectiile de la cursuri, muzica preferata culeasa din toate cotloanele si coltisoarele de pe intreg mapamondul, filmele care au uimit natii intregi, in diferite formate dupa placul internautului, dau clasa manierei traditionale de vizionare, si anume, marile ecrane ale cinematografelor, si multe altele.

In urma cu mai bine de jumatate de veac, moment prapastios caracterizat de urmarile celor doua mari razboaie mondiale, prin initializarea epocii comunismului in peste o treime din intinsul planetar, si, automat, a unor noi mentalitati, divinizate atunci, controversate acum, lumea capata o alta nuanta sociala in celalalt colt al Pamantului, democratic. Incepea noua era a internetului si, implicit, o tehnologizare profunda a activitatilor curente in rastimpuri. Pana acum un ceas de vreme, aripa IT nici macar nu era un banal produs al imaginatiei. Se mergea la cinema in serile de weekend, dimineata, la rasaritul zilei, te infruptai copios cu stirile de ultim moment aparute in ziarul care ti-era lasat galant la poarta casei. Stateai ore la cozi de zile pentru a lua cele trebuitoare unei gospodarii. Infundai salile de lectura ale bibliotecilor, fiindca tema predata era o prioritate. Un colt de timp ramas, il destinai jocurilor cu pritenii. O miuta in parc, ori in curtea din spate, sotron, carti, jocurile copilariei. Salile de teatru abundau de gratia vorbelor unor artisti de mare anvergura care se bucurau de o audienta impresionanta. Fiecare isi ocupa timpul dupa propriile preferinte, fiindca o dupa-amiaza sau o seara libera trebuia ocupata cu un program anume. Principalul avantaj al acelei epocii, al acelor vremuri era farmecul daruit de feeria unor lucruri intreprinse impreuna cu prieteni sau colegi, precum serile prin parcuri, plimbarile lungi si suetele la prag de stele, la miez de noapte; bucuria generata de finalizarea unei munci trudnice, acompaniata de complimentele impuse. Calculatorul leaga prietenii fictive si cu un precis caracter temporar, usureaza munca, insa reduce satisfactia, implinirea unei activitati duse la bun sfarsit prin minimele tale sfortari. In consecinta, cum iti vei putea cunoaste propriile limite, propriile margini, delimitari intelectuale? Totodata, fluxul de informatii de pe internet poate sa nu fie de bun augur pentru dezvoltarea noastra morala, un impact major avandu-l asupra copiilor care devin, in anumite cazuri, adevarate instrumente mecanizate, de uz practic, intrucat calculatorul este o masina care nu face altceva decat sa indeplineasca niste comenzi bine definite. De asemenea, influenteaza pozitiv sedentarismul, determinandu-i pe oameni sa renunte la orice tip de activitate fizica in favoare unei relaxari pe diferite programe si gadgeturi accesate de pe internet. Este de la sine inteles ca potentialul de atractie al acestuia este considerabil, molipsitor.

Trebuie, in aceeasi masura, sa admitem ca nu ne putem descotorosi de acest obiect manipulat de dorintele noastre. Routerele  incing fervent semnale de internet ce pulseaza sangele individului in cauza. Esti intodeauna la numai un click distanta de orice...de orice. Absolut tot ceea ce gasesti in mediul fizic, si chiar mai mult, poti accesa acum in mediul virtual. Recunoastem, fara indoiala, utilitatea unei carti care vine mereu in sprijinul solicitarile noastre, dar mai concret, a profesorilor, cu informatii necesare, insa din acest punct de vedere, internetul este mai eficient, mai rapid, cu preponderenta in zilele noastre, cand timpul a devenit o unealta pretioasa a anilor, care ne da batai de cap. Probabil observati caracterul duplicitar al internetului, in sensul ca, de altfel, cum este si normal, prezinta si avantaje si dezavantaje ale folosirii sale.



In ciuda afirmatiilor mele anterioare, apartinand generatiei consumatoare de megabiti si pixeli, nu cred ca mi-ar fi tocmai usoara despartirea de el. Am avea posibilitatea de a face aceleasi lucruri, dar ar necesita un timp mult mai indelungat si o verificare mult mai ampla a acestora, in circumstantele in care viata se aglomereaza teribil, iar timpul se congestioneaza permanent. Oho, pai, dar stai putin, cu prietenii ce fac, nu mai vorbesc cu ei? In astfel de situatii: telefon = facebook. Ok, am inteles, dar temele? Dupa modelul de mai sus: carti = wikipedia si/ sau referate.ro. N-ar fi o idee cam complicat? Ba da, ar fi. Si pana la urma, de ce sa ma gandesc cum era inainte de perioada epocala a internetului? M-am nascut in aceasta epoca, traiesc in ea, si ma folosesc de el. Parintii mei aveau o viata relativ trista, as spune. Memorii si vise stocate intr-un dosar, iar in aparenta revolutionarii tehnologiei, astazi, sunt stocate pe hard-disk. Astfel se reduce nevoia de a avea topuri intregi desprinse din scoarta copacilor si, deci, consumul lor si defrisarea hectarelor de areal forestier.


Pana la urma, cum e mai bine? Cu sau fara internet? Zi-mi tu, ca eu stiu deja. Nu e evident? Eu zic ca este. Viziteaza si tu magazinul MediaDOT.ro, afli acolo mai multe! Daca folosesti internetul sau calculatorul, in general, trebuie sa fi auzit de el!


P.S. Articol publicat in cadrul competitiei SuperBlog 2014!

6 comentarii:

  1. Un articol excelent :D. Bravo, maestre, ai talent cu carul!
    Keep up the good job :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar a curs din condei. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari domnule , ai reusit sa mi trezesti interesul sa iti citesc si viitoarele articole

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte adevarat, ceea ce spui! Desi nici folosirea internetului in exces nu e buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-adevar, nu trebuie sa abuzam de acest lucru. Insa, daca ai fost atent/a la modul de abordare a temei, am precizat si acest aspect, desi nu foarte evident.

    RăspundețiȘtergere