VISIT ROMANIA

joi, 2 mai 2013

Problemele şi nepăsarea

    Ştiu, dar nu vreau să cred. România e asaltată de probleme. Cheia rezolvării lor e în unele cazuri la noi, iar în altele la autorităţi. O avem, dar am ascuns-o bine cândva, iar acum nu o mai găsim. E undeva îngropată în nepasare.


    De la revoluţie şi până acum, problemele României s-au tot înmulţit şi înca mai continuă să apară. Sa luăm ca exemplu o  problemă care vine din domeniul medicinei. În ziua de azi, medicina a început să funcţioneze după principiul: “nu ai bani nu ai parte (de tratament)”. Într-un caz real, un copil avea nevoie de o altă inimă, fapt pentru care cei de la spital îi cereau o sumă enormă numai ca acesta să fie trecut pe lista de aşteptare pentru transplant – şi aşa au murit foarte mulţi oameni, deoarece nu au avut banii ceruţi de medici; iar aceste cazuri există şi la noi.

    Acum câteva zile, a avut loc o întâmplare cu caracter tragic dar şi comic. Întâmplare, însă, ale cărei consecinţe sunt cu siguranţă de domeniul penibilului. Conform unei televiziuni, un om şi prietenul său erau frecvent “traşi în ţeapă” de o vulpe care venea regulat să îi viziteze. Cei doi oameni au observat că pe zi ce trece le dispar tot mai multe găini din ogradă, iar într-o zi, sătui peste măsură de bătaia de joc a vulpii şi un pic cam beţi, ce-i drept, au luat o puşcă. În încercarea  de a trage către vulpe, unul dintre ei s-a împiedicat şi l-a împuşcat pe coleg. Despre această faptă s-a aflat şi la poliţie, care, pe lângă dosarul de vătămare din culpă făcut celui ce avea puşca în mână, l-a mai acuzat şi de braconaj. În concluzie, omul ar fi trebuit să îşi vadă de treabă, să lase vulpea în pace să ia câte găini doreşte, dacă nu vroia să i se întocmească dosar penal pentru braconaj. Nu sunt prea sigur, dar nu cred că cei doi aveau chef să iasă la vânătoare în acel moment.  Cei competenţi ar trebui să ştie şi în ce condiţii să aplice unele legi. Toţi hoţii, criminalii şi infractorii sunt lasaţi liberi sau judecaţi în libertate, şi altora le sunt întocmite dosare penale de braconaj, spre exemplu, având în vedere cazul de mai sus.

    Acelaşi lucru şi cu protecţia copilului. Aceştia au început să  sancţioneze părinţii oricând şi din orice motiv, ca şi când un necaz datorat unei clipe de neatenţie ar fi ceva premeditat cu scopul de a-şi pierde sau nenoroci copiii. Într-adevăr, există numeroase cazuri în care sancţiunile sunt pe bună dreptate. Dar multora, dacă nu sunt o clipă atenţi, le-a şi dispărut copilul.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte scandalul steagului secuiesc, mi se pare că este doar o problemă foarte mult mediatizată. Nu ştiu ce treabă au ungurii cu steagul secuiesc, care aparţine unei zone din România, ce pe vremuri era populată de nemţi. Se vede că celor de la putere nu le pasă că, fără anumite măsuri – poate asemănătoare chiar cu cele din timpul lui Ceauşescu, în viitorul apropiat, ţara noastră va fi guvernată, probabil oficial, de unguri. La fel şi cu problema cu autonomia putem, de asemenea, în viitorul apropiat, să intrăm cu paşaport în Transilvania, pământul nostru şi, de altfel, una dintre cele mai frumoase zone ale României.

    Din punct de vedere cultural nu mai suntem ce-am fost. Ne-au murit mulţi actori buni, lăsând în urma lor un gol pe care nu prea are cine să-l umple. Mulţi se chinuie acum, să fie ce-au fost unii altădată, însă nu au nici un farmec. Mai avem actori buni, dar puţini. Iar filme ca ale lui Sergiu Nicolaescu nu mai găsim. Oricâţi regizori am avea, cel puţin până acum, dar nici în viitorul apropiat nu cred că îl va întrece vreun regizor român. Filmele lui au fost şi încă sunt renumite şi peste hotare. În SUA, la academia de film de la Holywood, filmul “Mihai Viteazul” a devenit obiect de studiu. Însă ce mai puteam sau încă mai putem salva din cultura românească ar fi cinematografele. Multe dintre acestea zac acum în paragină sau au fost transformate în supermarketuri. Şi, din păcate, pe zi ce trece se închid tot mai multe.

    Nici cu mediul nu stăm prea bine. Hectare întregi de pădure sunt defrişate de oameni pe care parcă nu îi vede nimeni, sunt invizibili pentru ochiul românului dezinteresat. Doar noi îi vedem, autorităţile nu. În legătură cu minunea descoperită în judeţul Alba, şi anume inima din pădure, ar fi bine să o declare cât mai repede posibil zonă protejată, fiindcă altfel “vandalii de păduri” îşi vor muta tabăra şi echipamentele acolo şi acea “inimă”, acea minune a naturii e posibil să îşi lărgească orizonturile mai mult decât e necesar.

    În concluzie: stăm destul de prost. Eu unul nu vreau să cred că toate astea vor continua la infinit şi la putere vor veni şi oameni care vor ştii şi vor vrea să facă bine pentru noi şi ţara noastră, pentru viitorul nostru. “Fii conştient că orice problemă are o soluţie, un răspuns!” şi aş mai zice: “nu amâna rezolvarea unei probleme pe motiv că nu ai chef.”

    Acest articol e de factură pur personală şi nu constituie decât o părere proprie asupra subiectelor abordate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu