VISIT ROMANIA

sâmbătă, 11 octombrie 2014

Filmele copilariei si proiectiile 3D actuale. Doua televizoare - doua realizari monumentale ale unor vremuri diferite





Desi nu am apucat programele difuzate la televizor in timpul regimului comunist, am avut tangenta cu perioada televizoarelor vechi, insa color. Televizoare alb-negru nu am apucat, insa filme alb-negru, inca vii in diapozitivul memoriilor mele am vazut numeroase. Ce-i drept, ragazul de timp al copilariei mele nu este indepartat de epoca tehnologiei care guverneaza acum principiile oricarui om, indiferent de varsta, de epoca careia ii apartine.

Exista si un oarecare fir de dor, de nostalgie in glasul cu care incerc a va relata anumite evenimente. Reveria acestei inchipuiri ma indupleca sa rup o farama din acel tainic timp, si sa-l astern aici, compunand esenta acestor randuri. Televizorul, in rastimpuri, era obiectul de uz clasic pentru informarea cetatenilor, radioul coborand pe un oarecare loc secund. Inainte, nu era altceva decat un mijloc de a transmite convingerile Partidului Comunist Roman, de a emite catre o massa mare de oameni, simultan, niste considerente de ordin pur politic. Era, totodata, si o modalitate prin care sa se ofere educatia necesara publicului telespectator. Dupa '90, au aparut si alte programe media, insa desenele animate, spre exemplu, erau aceleasi, cele care ne inveseleau cand veneam de la scoala, cladindu-ne privirile necontenit in aceste izvoare de puritate si inocenta. "Micul ecran" a fost intodeauna o cale de acces la informatie, la cultura, la divertisment.

Nu m-am gandit niciodata ca tehnologia ar putea sa evolueze intr-o asa maniera, pentru ca nici n-am avut vreme sa deslusesc importanta sa in timp, eram copil, un simplu copil fascinat de tot ce este frumos, captivant, distractiv si antrenant. Nu mi-am pus niciodata problema unor astfel de realizari, insa era inevitabil in calea progresului continuu al industriei IT. De fiecare data vor fi lucruri noi de descoperit. Dar numai o minte geniala mai poate razbate astazi in noianul de proiectii inventive si inovatoare ale tot mai multor specialisti. Si, ceea ce este paradoxal, deseori, persoanele simple, fara studii avansate, de specialitate in domeniu, descopera lucruri inimaginabile, pentru ca ii pasioneaza. Si, dupa cum se stie, marile descoperiri au fost facute din greseala.

Pentru a aduce in discutie un termen de comparatie intre cele doua infaptuiri fabuloase, trebuie sa precizez de la bun inceput relevanta noutatii in procesul de evolutie al tehnologiei. Astazi suntem capabili prin intermediul inteligentei captate in micro-cipurile acestui aparat revolutionar sa ne satisfacem diferite dorinte care pana acum erau o legenda a unei lumi paralele, ori o plasmuire a viitorului incert. Tehnica veche de proiectie a imaginilor a fost ulterior schimbata cu cea folosita de televizoarele cu LED. Televizoarele din vremurile stinse in amurgul copilariei, ce posedau dimensiuni importante si erau, de asemenea, constisitoare in privinta spatiului ocupat, au fost detronate de cele slim, fie ele LCD sau plasma, toate au proportii considerabil mai mici ca celelalte, referindu-ne strict la grosime, bineinteles. Ca tot veni vorba de dimensiuni, cele SMART 3D au sfaramat idealurile proiectantilor in materie de astfel de produse. Acum poti urmarii cu atentie filmele, acesta oferindu-ti oportunitatea de a te propulsa direct in mijlocul aventurii, patrunzandu-te profund senzatii intense oferite de productia cinematografica respectiva, ceva ce pe vremea bunicii nu vedeai decat in realitate. Ceva mai greu, din varii motive, inca necunoscute de nimeni, dar stiute de toata lumea, nu au coplesit numeric si piata de desfacere din mediul rural. Oricum, nu cred ca mamaia de la tara este fascinata de sistemele 3D audio - stereo. I-ar fi indeajuns un film de actiune, ori horror ca sa inchida definitiv si pe perioada nelimitata televizorul, pana la noi cosmaruri. Desi, adevarul este altul. Ar fi un avantaj si pentru ei, fiindca, de ce nu, telenovelele ar avea un alt impact emotional cu aceste inovatii.

Cu alte cuvinte, am trecut nesimtitor de la televizoarele care se bazau pe imagini greoi inlantuite alb-negru, la aceste televizoare care infatiseaza, zugravesc imagini vii, 3D. Insa nu putem da uitarii momentele frumoase, in virtutea nostalgiei care ne impresoara adesea, petrecute in fata acelora care ne-au reaprins focul memoriilor cu Charley Chaplin sau Stan si Bran. Pentru a le pastra si acum vii si a aduce un plus de culoare, stil si traire, vizitati magazinul Marketonline.ro ce prezinta o gama larga de concepte pricopsite, ca sa imbin in cuvinte modernul cu traditionalul.



P.S. Articol publicat in cadrul competitiei SuperBlog 2014!

4 comentarii:

  1. Un articol excelent! Felicitari, maestre, ai talent!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos! Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Un articol foarte bun! Chiar mi-a reamintit de copilarie si, in acelasi timp, m-a readus mai prezent, mai activ in epoca tehnologiei din zilele noastre.

    RăspundețiȘtergere