VISIT ROMANIA

sâmbătă, 6 iunie 2015

Mai mulţi elevi şi-au susţinut proiectele în plenul Camerei Deputaţilor, la Parlamentul Copiilor

Aproximativ 250 de elevii de la 5 licee din Bucureşti, care au participat, sâmbătă, la acţiunea Parlamentul Copiilor, şi-au prezentat şi susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, proiecte legislative, sub îndrumarea preşedintelui Camerei Valeriu Zgonea şi a altor deputaţi.

Copiii de la Colegiul Naţional Matei Basarab, Colegiul german Goethe, Liceul teoretic Ion Barbu, Colegiul Naţional Mihai Viteazul, Colegiul Naţional Sf. Sava au participat, astfel, la o şedinţă desfăşurată după formatul şedinţelor de plen obişnuite ale parlamentarilor, ţinută chiar în sala de plen în care se desfăşoară de obicei şedinţele Camerei Deputaţilor şi ale Parlamentului şi şi-au susţinut şi votat propriile proiecte legislative, cu amendamente.


Ei au devenit parlamentari pentru o zi, încercând să prezinte o viziune practică asupra a ceea ce reprezintă, în mod real, activitatea parlamentară, prin intermediul proiectelor legislative care le aparţin.

Cei 250 de elevi s-au împărţit în cinci grupuri parlamentare, fără să se situeze ca opoziţie sau putere şi au pledat pentru proiecte şi amendamente care au abordat teme ca organizarea şi desfăşurarea săptămânii "Şcoala altfel", schimbul de experienţă educaţională, reîmpădurirea României, strângerea de fonduri în unităţile de învăţământ şi organizarea de cursuri practice în învăţământul de stat. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, alături de vicepreşedintele Camerei Florin Iordache, de deputatul Andreea Paul au fost gazde a acestui eveniment, conducând şedinţa. Valeriu Zgonea le-a povestit elevilor, la începutul şedinţei, despre vot, politicieni, partide, democraţie.

"Într-o lume perfectă nu am avea nevoie de politicieni. (…)Niciodată oamenii nu vor fi toţi la fel şi nu vor gândi la fel, indiferent cât de compatibili ar fi, indiferent dacă ne vom îndrăgosti, în familie vom gândi diferit. Gândim diferit, suntem diferiţi, din aceste gândiri diferite au luat naştere partidele politice. Unii se simt mai bine reprezentaţi de dreapta, alţii de stânga. Cei care au încredere în ei îi votează şi îi suţin să conducă ţara. Asta înseamnă vot, aşa se alege un Parlament, un Guvern, un primar", le-a explicat Valeriu Zgonea copiilor.


El i-a sfătuit pe copii ca, dacă au realizări personale, să-şi ajute colegii să ajungă la acelaşi nivel şi să nu privească cu "ură şi invidie", ci cu "speranţă".

"Nu este important numai să ai realizări personale în viaţă, ca un câmp de mărăcini unde ai o singură floare, important este ca realizările să le împărtăşeşti cu prietenii, cu colegii, să-i convingeţi să ajungă şi ei la acelaşi nivel cu dumneavoastră, să nu vă privească cu ură şi invidie, ci cu speranţă", a arătat Zgonea.

Parlamentul copiilor este un eveniment care îşi propune să ofere tinerilor posibilitatea de a înţelege importanţa rolului şi funcţiilor Parlamentului, precum şi a doctrinele partidelor politice parlamentare, a informat Camera Deputaţilor.




sursa foto: agerpres.ro
P.S. Text preluat integral de pe mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu