VISIT ROMANIA

joi, 30 octombrie 2014

Grecia - limpezimea valurilor ce-si varsa lacrimile pe stanci

Grecia este una dintre putinele destinatii turistice exotice capabile sa primeze pe listele de interes din mai multe aspecte, acoperind multumitor toata sfera de actiune a emotiilor. Esentialul acestei tari se regaseste in fiecare dintre noi, lucru pe care avem certitudinea ca il veti descoperi abia in momentul in care ii veti face o vizita. Sufletul Eladei vibreaza prin fiecare por emotii starnite de peisaje spectaculoase, magnifice, unice pe intreg mapamondul, de istoria perceputa adeseori nostalgic de oamenii locului, pentru ca, pana la urma, fiecare amintire a acestora este o farama din trecutul glorios al Greciei. Putem vorbi, de asemenea, de semnificatiile trecutului istoric al acestei fabuloase asezari de pe malul Marii Egee, sugerate de legendele olimpului, cu un mare ecou si rasfrangere asupra populatiei actuale a acesteia, lucru care se reflecta si in constructiile impunatoare din tara lui Bachus, adevarate perle arhitecturale, o fila de poveste, o imagine proiectata in trecutul antic. Acropolele... Trebuie neaparat sa le vedeti si veti cunoaste realitatea vorbelor mele.

Insa de departe una dintre cele mai captivante statiuni din Grecia este Corfu. De ce am ales sa va descriu experientele traite in aceasta minunata insula? Pentru ca imbina in mod armonios toate calitatile specificului turistic pe care il cauta fiecare strain ajuns pe meleagurile balcanice. Intinzandu-se de la nordul Marii Ionice pana la intrarea Marii Adriatice, ascunde un calup substantial de frumuseti naturale, sculptate de mana Domnului, situri arheologice si asezari pitoresti situate intre munti si mare, care astern in peisajul cotidian al Greciei, o atmosfera traditionala. Cutuma, datinile, obiceiurile pamantului, inca pastrate de focul viu al inimii acestei insule, au rezonanta in tabloul general european. Casele linistite, ascunse in vaile care se opintesc in buza adancimilor scufundate de valurile spumoase ale marii, plajele cu nisip fin, creeaza un contur definit tarmurilor, contrastand cu cristalinul apei sarate. Toate acestea te fac sa iti doresti cu ardoare un strop din soarele Greciei scaldat pe trupul cald al insulei Corfu. Trebuie ca, in mod cert, cu prima ocazie sa pasiti pe aceasta limba de pamant care adaposteste locuri si oameni de o valoare inestimabila.

Ospitalitatea localnicilor este evidenta inca de la primul contact cu acestia. Ce-i drept, o prima intrebare adresata unor localnici intalniti in Corfu Town a generat rumoare printre cei care erau de fata. Semn ca nivelurile noastre de cunoastere a limbii engleze nu erau pe aceeasi lungime de unda. Dar, de altfel, grecii sunt, in principiu, cunoscatori ai acestei limbi intermediare. Dupa un schimb indelung de replici, omul a avut rabdarea de a-mi indica drumul catre locul pe care il vizam. Trebuie sa recunosc ca a fost destul de interesanta prima vacanta, primul meu sejur pe Coasta Mediteranei. Cea mai viabila varianta low cost la momentul acela mi se parea petrecerea celor catorva zile la localnici. Bucurosi sa ne primeasca, pe mine si pe prietenii mei, ne-au pregatit cateva bucate traditionale grecesti, ce imbracau savoarea specificului traditional grecesc. Ma simt nevoit sa admit, fiind un gurmand desavarsit, ca preparatele erau punctul forte al respectivei gazduiri. Din pricina faptului ca nu erau nici macari vorbitori relativi de limba engleza, am silabisit si gangurit vreme buna pana sa izbandim in privinta provenientei noastre. Cu chiu cu vai am reusit sa le indicam, mai bine spus, prin semne si miscari coordonate ale buzelor informatia potrivit careia noi suntem din Romania, tara ceva mai sus de peste Dunare de ei. Vestea soc a venit cateva momente mai apoi, cand am aflat ca le era destul de familiara limba romana, intrucat aveau origini acolo. O varianta la fel de ieftina, insa cu mult mai sigura si recomandabila, ar putea fi apelarea serviciilor CND Turism, care va ofera la preturi avantajoase calitate la cele mai inalte standarde, si aveti posibilitatea de a va alege cele mai exotice si neasteptate destinatii turistice.

Regret ca nu mi-am acordat eu ragazul de a mai starui o vreme in acele tinuturi mirifice. Pe final, am luat in rucsac toata tableta de amintiri compusa aici. Bine, pe langa asta, am facut cumparaturi la discretie. Initial facusem un tur alert al magazinelor pe picior de plecare cu motivatia pertinenta si plauzibila, de altfel, conform careia fetele doreau sa isi cumpere incaltaminte de marca "greceasca", idem celor de la noi, luate, insa, din Grecia, caci altfel nici nu era cu putinta capacitatilor noastre de intelegere. Totusi, timpul nu fusese irosit intamplator, ci cu un scop precis ce avea a fi deslusit tocmai la finalul acestui maraton de cumparaturi. Informatia momentului: uitasem bagajele la gazde si nu mai aveam vreme de inapoiere. Timpul pentru cateva rezerve modeste de haine de drum pentru baieti, si inca o raita pe la raioanele cu imbracaminte pentru fete. Si aici vine intrebarea: dar nu v-ati luat deja destule haine? Pai cum, ma? Ce intrebare absurda!! Alea erau doar o forma de a intelege si peste ani ca am vizitat tinuturile Eladei. Orice comentarii explicative ar fi substantiale, de prisos, dar, pana la urma, pentru ca simteam nevoie curenta a unui adaos... In fine, dar, nu stiu de ce, am o vaga impresie ca isi vor aminti si stranepotii ca stra, stra, strabunica lor le-a compus zestre de le eleni, procurata din vreme.


Cu siguranta, Grecia poseda un zacamant considerabil de cultura si legende, scriind zilnic zeci de file de  istorie in cartea neamului elen. Voi avea intiparite in memorie peisaje eterne, sublime, insula Corfu reprezentand un adevarat "castel de ape", as indrazni sa spun, asemenea Apusenilor. In circuitul obiectivelor turistice ale Corfului, am creat in diverse imprejurari povesti uimitoare, experiente fantastice, demne de a fi relatate mai tarziu intr-un cadru mai restrans, in familie, sau intr-un cadru mai larg, cum ar fi colegilor, caci prietenii te insotesc intodeauna, pretutindeni...prietenii adevarati. Fiecare tara are un element care o diferentiaza de celelalte state, fiecare oras creeaza o atmosfera aparte, fiecare pastreaza in taina, voit sau nevoit, un detaliu semnificativ al istoriei, originilor, provenientei acelei populatii, si tocmai acea urma, acea bura de mister constituie pecetea sa. Tocmai acest aspect este remarcabil la fiecare tara care, daca isi pune in valoare, isi reliefeaza, aduce in prim-plan acea umbra de mister, poate deveni atractie turistica pentru privirile curioase a milioane de turisti. CND Turism va ofera numeroase oferte in acest sens, beneficiind de servicii de calitate la preturi accesibile oricarui buzunar, si puteti descoperi secretul ascuns al fiecarei tari, pentru ca fiecare este o ilustratie a piramidelor egiptene.

surse de informare:

P.S. Articol publicat in cadrul competitiei SuperBlog 2014!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu