VISIT ROMANIA

duminică, 2 noiembrie 2014

Cartea - mijloc de descoperire a sinelui. Marcile cele mai de pret ale literaturii, trafic greu pe strada fictiunii

Desi nu mai reprezinta un instrument de interes pentru actuala generatie, cartea continua sa satisfaca in cel mai evident mod imaginatiile debordante ale cititorilor si sa le limpezeasca orizonturile literare, lingvistice, culturale si emotionale. Cartea, indiferent de caracterul epic, ori poetic al acesteia, plamadeste sub vechile-i coperti povesti fascinante, sclipitoare, cu sublime nuante de culoare poetica. In similitudinea filelor stacojii ce o compun, se ascund contraste si schimbari de situatie indubitabile, dinamizand actiunea cartii. Prin ea, pana la urma, ne regasim pe noi, descoperim situatii asemanatoare acelora cu care ne confruntam si noi, uneori. E, printre altele, un mijloc de autocunoastere. De cate ori nu v-ati identificat cu personajul principal? De cate ori nu ati deslusit in text propria poveste de viata? Aceasta este, totodata, o conexiune realizata intre doua epoci total diferite, modalitatea prin care este posibila comunicarea intre cititor si autor. Cartea impresioneaza prin insasi personalitatea scriitorului transpusa pe acea prelungire de cotor de carte. Sentimente, emotii, idealuri, focul viu al unor trairi intense, definesc esenta unui poem. Mentalitati, dorinte, psihologii si conflicte, toate compun tema centrala a unui roman. V-ati gandit vreodata ce modele aveti in viata, si daca ele va descriu cel mai bine alegerea? Poate ca nu, pentru ca intodeauna avem tendinta de a alege fatada, aspectul estetic, coloritul exterior, si nu mai avem vreme sa privim la interior. De ce va spun asta? Fiindca pozele se privesc, cartile se citesc!

Iata ca motivele pentru care trebuie sa cititi o carte exista, si sunt la indemana oricui. Editura All va pune la dispozitie o colectie magnifica, inscrisa pe tabelele literaturii romanesti si internationale sub eticheta de "Strada Fictiunii". Aceasta cuprinde titluri de mare anvergura si rasfrangere in lumea culturala de pe intreg mapamondul, oferind lecturi ale unor mari clasici, autori ingragiti si apreciati prin condeiul dibaci, insufletitor de cuvinte moarte, autori precum Ivan Aleksandrovici Goncearov sau Iuri Dombrovski. De asemenea, colectia cuprinde mai multe clase de interes: clasic, contemporan, crime si bestseller.

Strada Fictiunii descrie cel mai bine parcursul lumii literare mondiale. La lumina fiecarui felinar - inteligenta artistica a poetului - nutreste cate o opera remarcanta si valoroasa prin caracterul literar eminent. In noptiile reci de ianuarie, pe vremuri, sta ca un pustnic in adormirea orasului, dimineata, insa, abunda de oameni aflati intr-o ferventa cautare a primei intersectii cu strada elucidarii, in imediata asezare urbanistica a inteligibilului. Acum nu mai este animata nici macar de gandul revenirii pe fagasul anterior. Circulatia a fost estompata o data cu aflarea unor cai mai scurte, aceasta fiind trasa pe linie moarta cu insemnul "Ruta ocolitoare inaccesibila". Nu... M-am deplasat intr-o directie gresita. Tocmai ce vorbeam de Strada Fictiunii si am ajuns pe bulevardul literaturii.

In opinia mea, Strada Fictiunii se bucura de cele mai diverse si specatculoase pavaje literare si un circuit emerit de edificii monumentale artistice. Cele mai mari nume ale epocii clasicismului si epocii contemporane isi duc veacul intr-o cochilie de viata vesnica in casele de pe traseul acesteia. "Crima mumiei", de Christian Jacq, propune un buchet considerabil de enigme si situatii alambicate cu rasturnari neasteptate ce perturba linistea adeverita pana atunci in casa unei familii aparent obisnuite. Insa intervine o crima stranie cu efecte tulburatoare si, un detaliu ce iese "usor" din tipare, este ca tartorul, ori suspectul principal pare a fi chiar o mumie. Stilul si circumstantele la care face apel autorul se confunda pana la identitate cu cele ale Agathei Christie, personajele putand fi usor imersate in contextul povestilor politiste ale acesteia. Pasionat fiind de misterele arheologie, reuseste sa construiasca pe temeiuri negandite pana acum, o poveste ce merita un minim interes din partea oricarui tip de cititor. Desi, probabil, titlul va sugereaza mai degraba existenta unui scenariu de parodie, imaginatia nu trebuie sa va poarte intr-atat de departe. Editura All vi-l introduce in colectie la sectiunea Crime.

In sectiunea Bestseller puteti gasi cele mai bine vandute titluri ale momentului, prezentate intr-o maniera originala. Mie, unuia, mi-a atras atentia un roman de impresie si expresie prin tiva de idei si intelesuri generate de mesajul textual. "Paznicii Legamantului" de Tom Egeland este, din punctul meu de vedere, o capodopera a lietraturii internationale, prezentand o legenda de mult ascunsa in criptele religioase. Un arheolog, ce promoveaza niste metode mai nonconformiste, este varat in centrul unor conspiratii sustinute ale Bisericii de cateva manuscrise criptate ce i-au ajuns pe mana, manuscrise care se dovedesc a fi cel mai puternic document de impact al momentului, care pastreaza sub paza neasemuita cel mai mare secret al Vechiului Testament. Relatarile aduc in discutie un subiect de interes mondial, capabil sa starneasca, sa instige la conflicte de interese si mentalitati cititorii.

Asadar, Strada Fictiunii merita o circulatie intensa pentru obiectivele intalnite pe parcursul ei, pentru operele de mare succes care inunda fiinta auditoriului de substanta cenusie si aventura. Aceasta colectie culege romane din cele mai indepartate si apropiate colturi ale lumii, nume sonore in breasla scriitorilor romani, insa si autori care abia scurg primul strop de cerneala din penita indubitabilei indemanari literare. Strada Fictiunii sustine, in cele din urma, si structura actualului camin al literaturii. De ce e important sa mentinem un trafic intens pe Strada Fictiunii? Pentru ca este o renastere a culturii, iar titlurile compuse sunt cele mai de calitate efecte de esenta artistica de romancier.


surse de informare:

http://www.all.ro/categorii/carte-generala/beletristica/strada-fictiunii/
http://www.all.ro/colectii/strada-fic-iunii-crime/
sursa foto: all.ro

P.S. Articol publicat in cadrul competitiei SuperBlog 2014!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu