VISIT ROMANIA

joi, 20 noiembrie 2014

Aventurile promoterului Fan Branza - "deziluzia raftului pustiu" si "pierdut la raionul de legume".

Este cert determinata o evidenta pasiune pentru branza, manifestata la tot mai multi consumatori. Intr-adevar, gustul, farmecul divin al aromelor, profunzimea consistentei si rafinamentul texturii imbata intr-un mod tulburator papilele gustative ale clientilor, conferindu-i un statut primejdios, dar multumitor acesteia, intarind totodata propriile convingeri in materie de specialitati culinare. Calitatea produsului se regaseste in definirea unei armonii concise intre savoarea si prospetimea preparatului al carei ingredient principal constituie piatra de temelie, se distanteaza net de celelalte arome si domina teritoriile gustative delimitate de alte ingrediente. Branza, in forma pe care doresc sa v-o prezint este, probabil, unul dintre principalele repere ale bucatariei moderne, apelandu-ne inspiratia si imaginatia starnita in cele mai aprige si mai nonconformiste moduri de fiecare muscatura sanatoasa prin care vrem sa finalizam bairamul de capricii culinare si sa prelungim cugetul de arome survenit acestuia.

In consecinta, putem catadicsi ca incadrata in tiparele normalului reactia promoterul Fan Branza in contextul unei aprecieri irezistibile a branzei Delaco. Socotindu-l ca fiind o personalitate complexa, viclesugurile la care recurge sunt vadit exprimate intr-o nota sfidatoare. Parca ai zice ca rolul pe care il are nu defineste per total aptitudinile sale, ci il pune in penumbra unei incercari supraestimate in comparatie cu asteptarile sale. Chiar nu stiu in contextul caror situatii l-as putea plasa pe acesta. Orice as inchipui ar fi combatut de viclenia promoterului.

Am putea imagina urmatoarea imprejurare capabila sa-l avantajeze. Ar putea fi cea de pe urma miscare, sau doar parte a unui proces de incercari. Insa el stie care este cea mai potrivita abordare a evenimentului derulat. Stand-ul de lactate este acum gol, iar raftul altadata savurat din priviri de promoterul buclucas, umplut pana nu demult de incomparabila branza Delaco, zace sub lumina plapanda a felinarelor tarzii ale inchiderii. Abia intors de la toaleta, Fanul Branza numarul 1 se topeste sub crudul adevar al disperarii si debusolarii, adastandu-i aparent jucaus sub gusa o vena umflata de certitudinea prezentei situatii. Din moment ce este pus intr-un impas imprevizibil, trage un racnet femeiesc, cocotat in varful cel mai de sus al glasciorului sau firav, sfarsit de circumstante, mai gangureste cateva vorbe nesocotite, iar apoi, uitand de ce tocmai tresarise, mai trase un zbierat, umpland pana la refuz sala de glasul, de aceasta data revoltat si grav. <<A disparut branza!! Dar cum,...cum? Eram aici. Cine a luat, ma, branza??! (intrebase scrutandu-i cu privirea pe cei care intepenisera de spaima urmarindu-i indecisi reactiile) Aha!! Stai asa, ca vad eu acuma.>> Pasind grabit, isi indreapta atentia catre cei care stateau la casa, la coada, cercetandu-le mimica fetei si a gesturilor. O doamna il fixa din cand in cand cu o privire nedumerita, in fapt, de cauza cercetarilor acestuia. <<Ce te uiti, cucoana? Nu care cumva tu ai luat-o? Lasa ca va stiu eu pe astia, care va inghesuiti aici ca sa scapati mai repede! Dar nu este absolut nicio problema, branza Delaco va satisface gustul si cand sunteti pe fuga!>>

In imprejurari mai binevoitoare si mai ostoite de focul cantarilor, l-am putea observa pe promoterul nostru plimbandu-se in mod suspect cu stand-ul de promovare al branzeturilor Delaco printre rafturile cu legume, poposind adesea ceva vreme langa cutiile cu branza, extenuat de intensitatea plimbarilor dus-intors efectuate pe culoarele raioanelor de zarzavaturi. Intr-o vigilenta exacerbata izvorata din dorinta de aparare a bunurilor de pret, si dintr-o oarecare dorinta rasarita pe parcurs de apartenenta nevoita, isi onduia privirile in toate cotloanele magazinului, ridicand suspiciuni asupra unor eventuale zone de conflict. Dupa ce s-a asigurat cu precautie, preponderent sub anumite aspecte ce pot fi socotite drept protocolare, si-a continuat turele, sub pretextul ca se afla in cautarea raionului lactate, pentru a-si aseza stand-ul la locul cu pricina. Lumea care trecea pe langa el se servea ceremonios din mostrele expuse pe tava spre degustare, insa erau repede expediati de acesta, dandu-le peste mana atunci cand incercau sa se intinda mai mult decat le e fagasul, dar mai ales peste marginea tavii in cauza. O doamna curioasa din cale afara se gandise sa-l intrebe cu privire la ce cauta la legume, din vreme ce prezenta savoarea gustului branzei Delaco. Raspunsul fusese promt: <<Pai, stati sa vedeti... Stiti, cumva, unde este raionul de lactate?/ Doua randuri mai in fata si faceti stanga dupa cereale./ Multumesc. Oricum, puteti incerca noua branza cu gust de marar, va va inunda gura de savoarea unui cos de arome cremoase si sanatoase!>>


Nu cred ca exista dovezi mai eligibile ale gustului inconfundabil si irezistibil al branzei Delaco. Sa fi Fan Branza nu e usor. E nevoie de stapanirea tuturor simturilor pentru a face fata unei astfel de provocari.

P.S. Articol publicat in cadrul competitiei SuperBlog 2014!

Un comentariu: