VISIT ROMANIA

duminică, 9 noiembrie 2014

Elixirul vietii, apa? Nu, cafeaua!

Cafeaua a fost, este si va fi un element principal si pe deplin satisfacator in situatii de epuizare timpurie sau desteptari tardive. Cati dintre noi nu am gustat, oare, macar o data din puritatea gustului sau mulcomit in intelesuri culinare multiple? Betia de arome invocata de consistenta ori continutul cafelei te poarta in povesti fermecate, in toata dreptatea cuvantului, fascinante. Magia Craciunului este in mod cert regasita in plosca de cugetari dulci-amarui a acestui lichior al diminetilor tarzii. Disipand ferm atmosfera de somnolenta acuta, contagioasa sau chiar epidemica, ce-i drept, in situatii intalnite mai rar, cafeaua ramane un reper al multor relatari pline de duh, pline de farmec si decurgand in stari inlesnite de te miri ce superstitii. Cunoastem pe deplin o alta intrebuintare, poate, mai controversata a cafelei, care a venit din dorinta de a castiga pe drept legal un ban "cinstit" intr-o lume ostila, intr-o societate care cu greu mai pune la dispozitie oamenilor un trai decent. La ce altceva as putea face referire daca nu la ghicitul in zatul lichidului castaniu. Insemnatatea acestor practici ne demonstreaza ca ea este cea care ne ofera, pana la urma, o alta viziune asupra vietii si ne trezeste din zbuciumul viselor.

Eu, personal, nu beau frecvent cafea, insa am o serie oarecum nuantata de evenimente, de altfel, memorabile, cel putin pentru mine, legate de aceasta. Intalnirile la ceas de seara cu amicii implica, in mod evident, un constituent necesar in combaterea picotelii aparute atunci cand chiar nu este cazul. Intamplarea a facut ca o astfel de intrevedere cu prietenii sa dureze, din varii motive, in speta, irelevante, pana la despicarea spicelor aurii, luminoase ale zorilor. In seara ce tocmai se scursese printre acele timpului, petrecusem momente eterne in simbolul scantaietor al clipelor erei alb-negru, centrul istoric al Capitalei. Fiind o sarbatoare importanta, inscrisa cu pregnante caractere latine si dacice in filele cartilor de istorie urbana a Romaniei, Zilele Bucurestiului, ne lasam purtati prin valurile de multimi, la diferite spectacole, iar in lumina plapanda a felinarelor, strazile abundau de chiote si fericire. Aveam sa ne perindam pe la toate targurile, dansurile si concertele organizate, ore intregi. Ajunsi acasa pe cand ticaitul ceasornicarului batea parca repetitiv in jurul orei 00:00, ne-am decis sa mai staruim ceva timp la discutii. Si, iata cum, vorbele rostite in termeni uneori galanti, alteori doar amuzanti ne-au dus catre opresantele ore ale diminetii de luni. O noua zi, o noua saptamana ce se anunta mai solicitanta ca oricand. Buimaciti de circumstantele teribile in care ne aflam, am sorbit tacticos cateva guri de cafea. Era prea devreme, desi, aparent, prea tarziu pentru a (mai) avea energia necesara si macar a unei hraniri cu doua-trei inghitituri. Nu mai aveam vreme. Timpul ne purtase prea departe, asa ca am umplut o sticla cu un amestec dubios de cola si cafea... Nu, mi-am dat seama ca era prea mult. Ajungea un suc usor colorat cu putina cafea.

Prepararea acestei licori revigorizante este destul de greu de realizat sub conditia de a satisface gusturi cat mai pretentioase si mai rafinate. Cafeaua facuta la ibric inmoaie simturile si le adoarme in visare, le determina ca prin diferite impulsuri nervoase sa recite povesti si poezii antice. Si eu o pregatesc adesea la ibric, in mod clasic, traditional, arome fierte la foc mic sub egida unei retete curente: la un litru de apa, 6 lingurite de cafea si 5 de zahar. Insa cu timpul am retinut utilitatea folosirii unui aparat performant, fiindca tehnologia evolueaza pe zi ce trece mai mult si ne impulsioneaza, ne ofera un imbold spre a aborda in mod profesionist pana si banala cafea. Lumea, astfel, o bagatelizeaza pentru ca nu da impresia unei componente esentiale prezente in bucatarie. Dar parfumul intens al unui expresso ne obliga sa ne dezicem de astfel de afirmatii. Continutul "timid" a 7 grame de cafea la 30 de ml de apa schimba setul de arome in care ne gadila fragilitatea papilelor gustative daca inlocuim apa cu laptele, esenta dulce a naturii, mai ales atunci cand dispunem de un expressor de cafea performant.

De ce sa nu recunoastem, tehnologia ne inspira si ne insufla miresme imbatatoare ale boabelor de cafea aduse de pe pamanturile braziliene. Daca doriti sa pastrati savoarea incomparabila a cafelei proaspat macinate, alegeti expressoarele Philips Saeco disponibile in magazinele MarketOnline.ro, consum redus si calitate de durata la cele mai avantajoase preturi.


P.S. Articol publicat in cadrul competitiei SuperBlog 2014! 

2 comentarii:

  1. Foarte interesanta tema, si o abordare pe masura! Felicitari!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc mult. Am incercat sa fie cat mai stilizata si interesanta.

    RăspundețiȘtergere