VISIT ROMANIA

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

Comunitatea si nevoia de socializare dincolo de planul virtual

Am observat de-a lungul ascensiunii sustinute a mijloacelor tehnologice moderne ca o marca specifica aspirantilor secolului XXI, ca intr-adevar internetul si socializarea prin astfel de mijloace au devenit virale si in lumea reala, printre oamenii unei societati in plina dezvoltare tehnica. Nu pot sa nu admit ca fiind un adevar cert faptul ca lumea s-a automecanizat continuu din moment ce au aparut mijloacele moderne de comunicare. Insa in aceasta situatie exista o usoara dilatare a intelesurilor acestui intermediu, mijloc prin care socializam cu alte persoane. Pentru ca "a socializa" este termenul care se pliaza perfect cerintelor impuse de acest mecanism, si anume, de internet, de spatiul online. Comunicarea exprimata in mediul real e cu totul diferita de presupusa pseudocomunicare, superficiala in toate intelesurile sale, invocata in mediul virtual. A comunica inseamna a transmite anumite idei, ganduri, semnificatii, convingeri, opinii personale, si, de asemenea, a identifica reactii, sentimente, caracterul personajului, al interlocutorului. Nu poti sustine ca esti prieten cu un internaut cu care ai avut doar tangente inchipuite, supraestimate ca valoare fundamentala si morala, doar interactiuni virtuale, pentru ca a-i suprima in consecinta toate sensurile apelate de acest termen. De aceea, si macar notiunea de "friends" atribuita pe retelele de socializare este irelevanta pentru ceea ce exprima ea de fapt.

Refugiul oamenilor in spatele mediilor online, in discutiile indelungi asternute la ceas de seara pe chat ori messenger este tot mai des intalnit in societate. Internetul este benefic din multiple puncte de vedere, insa trebuie sa recunoastem ca exista in sens contrar o sumedenie de efecte nesatisfacatoare asupra omului, al caror impact major determina diferite comportamente manifestate cu preponderenta de adolescenti, caci ei sunt exponentul comunitatii moderne, cu puternice influente cibernetice. Aceste efecte neprielnice dezvoltarii noastre fizice, psihice, cat mai ales emotionale, sunt, in speta, consecinta momentelor utilizarii internetului si a modului sau de utilizare, dar o sa detaliez la momentul oportun, folosindu-ma de afirmatiile si argumentele necesare.

Pentru a mai evada din acest mistic protector al spatiului virtual, asigurat cu prisosinta de computer-ul propriei ratiuni, propriei gandiri ce devine treptat tot un instrument functional pe baza unui sistem analogic, pur logico-matematic, descoperim o functie a internetului exprimata in beneficiul exteriorizarii si redescoperirii emotionale si sentimentale a oamenilor. Comunitatile dezvoltate pe structura platformelor online, care, implicit, au si o extensie profund inradacinata in mediul exterior, real, uman, joaca un rol, as spune eu, monumental, si inclin sa cred ca nu exagerez in astfel de catadicsiri, in stabilirea unei cai sigure de acces catre comunicare si incropirea unor relatii amicale puternice. A face parte dintr-o comunitate este sugestia clara, concisa, just exprimata a unui consens stabilit intre diferite tipologii de persoane. O comunitate inseamna proiectarea propriilor experiente, idealuri, prin privirile celorlalti membrii activi. Acoperind domenii largi de interes pentru publicul implicat precumpanitor afectiv, comunitatile reunesc intr-un glas si o speranta adeseori, chipuri uneori ponegrite de nesiguranta unor perioade seci, dar dure, insa alteori intalnesti oameni care pur si simplu impartasesc aceleasi ideologii, pasiuni, crezuri sau cugetari.

Personal, sunt parte a mai multor comunitati create in diverse scopuri, si anume, de a moraliza si mobiliza societatea in vederea indeplinirii unor proiecte muzicale menite sa ajute si sa sustina direct numeroase familii defavorizate, care ceas de ceas, ora de ora, trecand din amurg in amurg isi tarasc trupurile firave prin greutatile vietii actuale, sau ai caror copii indura nelegiuiri ale naturii dintre cele mai apasatoare. Copii ale caror ticairi ale inimilor lor abia mai razbat sub ecoul societatii de consum, iar banul capata valentele unui produs inestimabil, sanatatea. Music Camp International (MCI Romania), care, cel putin in cazul meu, a avut initial deschidere in online, a culminat mai apoi cu multe alte saptamani intregi si tabere de muzica, regasindu-ne in discutiile, interactiunile si muzica careia doar impreuna am reusit sa-i conferim o aura de sensibilitate, o nuanta de iubire. Am participat la concerte si festivaluri organizate de aceasta organizatie care a a fost la origini o comunitate, si care in esenta inca mai este. Pentru ca suntem o comunitate, suntem o familie care isi manifesta tacit nevoia de a se hrani cu muzica si de a fi calauza unor oameni neajutorati in ostilitatea abisala a unei lumi incerte.


De asemenea, fac parte si dintr-o comunitate virtuala cu rol in exprimarea unor opinii si convingeri de factura pur subiectiva vis-a-vis de felurite subiecte referitoare la evolutia educatiei romanesti. Intalnirile inafara platformei online nu sunt frecvente, insa memorabile in mod cert. Tocmai aceasta este dovada clara potrivit careia legamentul unor relatii interumane stranse nu poate fi definit decat in realitate. Totul poate incepe in virtual, insa conteaza unde anume se incheie, ori, mai bine spus, catre ce medii de manifestare sociala continua.

P.S. Articol redactat in cadrul competitiei SuperBlog 2014!

2 comentarii: